csütörtök, december 14, 2006

A Hivatal válaszolt

Azt kaptam termeszetesen, amit vartam: eddig nem sok ilyen spammert hurcoltak vegig lofarokhoz kotve a Nagykoruton, nem is hittem, hogy az en kis zsivanyom lesz az elso. De legalabb rapislog a jelensegre egy Hivatal. Ha eleg sok bejelentes erkezik majd hozzajuk, akkor remelhetoleg eleri a megrendszabalyozashz vezeto kritikus tomeget. Ugyhogy a jovoben is jelenteni fogom a hasonlo eseteket. Reszkessetek. A levelben megfogalmazott egyeb javaslatokat pedig lehet, hogy kivancsisagbol (vagy jatszasibol) megfogadom...

Tisztelt Molnár Zsolt úr!

Bejelentésére reagálva tisztelettel tájékoztatom, hogy az Ön által kifogásolt és megküldött elektronikus hirdetést a Hivatal már több korábbi bejelentés miatt jelenleg is vizsgálja.
Mivel azonban a levél a yahoo levelezőszerveréről lett kiküldve, a küldő azonosítása nehézségekbe ütközik. Ugyanis a levelezőprogramok nagy része, így a yahoo is megengedi az un. álnévvel vagy becenévvel való regisztrálást. Ugyancsak lehetséges az ( és ezt még a levezőszolgáltató sem tudja befolyásolni), hogy az egyes email címre tett regisztráció során a regisztráló személy bármilyen azonosítót, nevet jelentsen be, s nem feltétlenül kell egyeznie a személynévnek az emailcímben idézőjelek között megjelenő azonosítónak sem.
Mindezek alapján feltételezhető, hogy a Molnár Zsoltként aláíró személy valószínűleg a regisztráció során hamis adatokat adott meg, ennek kivizsgálására ugyanakkor a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak nincs hatásköre és eljárási eszközei sem ( mivel személyes adatokat csak büntetőfeljelentés alapján köteles a szolgáltató kiadni), az elektronikus kereskedelmi törvény értelmében Hivatalunk csak a kéretlenség és a levél küldéséhez kapcsolódó előzetes hozzájárulás hiányát vizsgálhatja. A hatáskörünkbe tartozó eljárásokat ugyanakkor megindítottuk, bár úgy tűnik, a tényállás feltárására, és a küldő személy azonosítására tett intézkedéseink sikertelenül jártak, s nem várható jelentős siker az eljárás folytatásától sem.
Meg kell, hogy említsem, hogy az Önnek lehetősége van ugyanakkor más eljárások indítására is, így az adatvédelmi biztoshoz, és a rendőrséghez is fordulhat személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt, bár előrevetíthetően ezekben az eljárásokban is hasonló bizonyítási és azonosítási nehézségek merülhetnek fel.
Javaslom, fontolja meg ezeknek az eljárásoknak a megindítását!

A Hivatalunknál folyamatban lévő ügyek fejleményeiről tájékoztatni fogjuk.

Tisztelettel,
dr. Sylvester Nóra
igazgató
Informatikai Szabályozási Igazgatóság
NHH

Nincsenek megjegyzések: