szerda, április 18, 2007

Last.fm

Erre regisztraltam mar valamiert tavaly, de csak most kezdtem el hasznalni. Megeri megemliteni...

Szoval, az ember dolgozik, es en ki nem allhatom, ha nema csend van az irodamban. Hallgassunk hat zenet. A klasszikus modszer az, ha az ember bevisz 1-2 mp3-at vagy CD-t, de az tudja a fene, kenyelmetlen. Szorszalhasogatok meg jogi problemakat is felvethetnek, mert hat az mp3-ak ugye altalaban lopottak (eeen?? en ilyet soha sem csinalnak...), es ceges gepen tarolni oket az egyet jelent a munkavallalokat vedo szocialis vivmanyok azonnali hatalyon kivul helyezesevel (a cegek tudjak, hogy mi van a gepeden, es egy lopott mp3-al elkovetett sulyos buncselekmeny indok lehet a vegkielegites nelkuli, azonnali kirugasra. Termeszetesen a ceg ezzel csak letszamleepites eseten el, addig "nem veszi eszre"...).

A legjobb lenne egy radio. Lehet venni hagyomanyos kisradiot, de az meg reklamot es belepofazast sugaroz, kulfoldon eloknek raadasul valami erthetetlen nyelven, raadasul a nagy resze popantikultura. Ez roppant zavaro.

Internetes radio, ez mar jobb, mert a pofazas legalabb ertheto (bar tovabbra sem kivanatos). De a radiok altalaban nem jonnek at a ceges tuzfalon. Meg amugy sem olyat jatszanak, amit az ember szeret.

Es erre itt van a last.fm, elerheto, mint skype extra (fel van sorolva az extrak kozott alapkiepitesben). Atjon a tuzfalon, radio, es nem pofaznak bele a zenebe. Regisztralsz a honlapon, bejelentkezel az Explorerrel (vagy akarmivel), elinditod, beirsz egy kedvenc eloadot, es elkezdi nyomni a hasonlo zeneket. Ha valami nem tetszik, raboksz, hogy lecci, ezt soha tobbe ne jatszd nekem. Ha valami tetszik, akkor azt is jelezheted. A jatszott zeneket megjegyzi, gyakorisag, stb., igy kialakithatsz egy zenei profilt. A "tanulasi" folyamat vegen a last.fm szemelyre szabott, csak tutti zeneket fog jatszani!

Es ugye ott van az elengedhetetlen szocialis halo, felhivhatod masok figyelmet egy szamra, stb.

Engem a szokasos, molnarzs neven keress.

Nincsenek megjegyzések: