péntek, augusztus 08, 2008

CERN - gyorsitó indul!

NNNa. Megszületett. A "világvége" dátuma: szeptember 10. Szeptember volt 11 a nap, midőn ledőltek a Sátán tornyai...

Ne ezt azért komolyan ne vegye valaki.

Szóval a lényeg: az első részecskéket ekkor lövik be a nagy gyorsitóba (LHC). Ez teszt lesz, korántsem biztos, hogy sikeres. Addig még le kell hűteni a maradék szektorokat -271 fokra, és meg kell oldani az SPS (kisebb gyorsitó, ő "késziti" fel az anyagot az "időutazásra") szinkronizációját az LHC-vel. Azaz képessé kell tenni a belövésre... Na ez jó kis realtime feladat, hiszen a szinkronizációnak nanosec pontosságúnak kell lenni, vagy repül az egész cucc.

A szept. 10-i energia 0.45 TeV lesz, ettől még nem pusztul el a világ. Ezt fogják 5-re emelni, amikor a vicces dolgok kezdődnek, meg egy-két Nobel dij is leesik majd.

Na ennyi most, térjetek meg, van rá 1 hónapotok.

Ja, közben lassan lecirkulálodnak a biztonsági utasitások is... Mivel mi elpusztitjuk a világot, sajnos várható, hogy akad majd olyan, aki meg akarja menteni. A köv. hónapokban hacker támadásokra kell felkészülnünk. Az öngyilkos terroristák ellen meg ott az a durva beléptető rendszer az alagútba, amit eddig csak filmeken láttam. Félelmetes belépőkártya, kulcs, retina leolvasó több helyen. Egyből retina, nem ujjlenyomat, ááá, mert azt le lehet vágni, de szemet kitépni rendesen azt állitólag nehezebb. Hm...

Update: miután befejeztem a bejegyzést, meg is jött az értesitő a megfelelő előadástól, ami felkészit minket az óriási veszélyekre. Első számú veszélyforrás: a média...

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szegény Tamás, hogy pont a születésnapján kell a másvilágra költöznie... :))) Na mindegy, majd jól leisszuk magunkat, aztán legalább fájdalommentes lesz. :)
De azért Zsolt az Isten, ha lehet, akkor légyszi húzzál le minket a halállistáról... :)
Cs.

TOMBOY írta...

Tök rendesek vagytok, hogy ilyen maradandóan emlékeztek meg a születésnapomról! Sok sikert amúgy!

zsolt rossz molnár írta...

Pontosabban "nem maradandóan" :)

Mert semmi sem marad...