csütörtök, október 02, 2008

LHC Computing Grid (LCG) avatás


Mellékesen ez a 200. írásom ide :)

Szóval, a dolgok elindítása végül is folyik az LHC incidens ellenére is (amelyet a főigazgató a mai levelében "nagy csalódás"-ként emlegetett). Holnap ünnepélyesen felavatjuk a Globe-ban az LHC Computing Grid-et, amin végül is én is dolgozok. Hogy mi is ez? Hát az LHC része nagyjából megy, gondolom, marad a Grid. Erről itt van némi könnyen emészthető információ magyarul:

http://gridcafe.eu-egee.hu/

Közelebbről:

A Grid a CERN-ben

Akinek volt szerencséje bejutni a számítóközpontba, az láthatta az LCG szívét. Röviden: az LCG fogja feldolgozni és kezelni az LHC-ből érkező brutális adatmennyiséget. A CERN rendszere amúgy 3 pilléren nyugszik: a gyorsító (LHC), a detektorok rendszere (ATLAS, CMS, LHCb, ALICE), és az LCG.

Holnap tehát egész nap LCG-t avatunk. Ez persze nem lesz olyan látványos. mint az LHC indítási show, az lesz a lényeg, hogy van pár tízezer számítógép, amire azt mondjuk, hogy innentől fogva élesben működnek.

A szép az lett volna, ha ünnepélyesen fogadhatjuk az első adatokat az LHC-ből, de hát mint tudjuk, azt éppen kalapálják ki.


1 megjegyzés:

Molnárné írta...

Én abban a szerencsés helyzetben lennék , hogy láthattam az LCG szívét ? .... vagy ez nem az ? ..
Vajon ki hibázott? ... az elméleti szakasz, vagy a kivitelezési szakasz ? ... Vajon a kikalapálás után már nem lesz baj ? ...Igaz ezzel nagyot lép előre a fizika, de jól meg gondoltátok ? ...