Ez mondjuk 2 hete történt, de hát a blogidő az ugye máshogy telik.
Tehát, a konyha az a területe a lakásnak, ami nálam mindig a legtisztább, ugyanis bonyolult dolgok nem történnek benne - általában. Hanem ezen változtatni kell, mostanában égető szükségét érzem annak, hogy bimbózó kreativitásom ott is megmutassa oroszlánkörmeit (1). Tehát egy este belevágtam egy marhapörköltbe.
A marhapörkölt elvileg nem egy bonyolult dolog. De mégis az. A marhapörkölt óriási, tűzzel teli vitákat képes generálni, mert ahhoz mindenki ért, és természetesen mindenki jobban ért. Hát én is beléptem a körbe.
OK, tehát pörkölt. De biztos, ami biztos - nekem ehhez szakácskönyv kell! A mennyiségek és arányok miatt tudniillik.
Az ember első nekifutásban letölti a receptet az internetről, de mivel az ideiglenesen nekem nem volt, maradt a hagyományos szakácskönyv.
De pörkölt receptet sem a szendvicskönyvben, sem a vegetáriánus receptek könyvében, sem az Indiában vett szakácskönyvben nem találtam. Rámkacsintott viszont Emma asszony szakácskönyve... amit én antikvitásként tartottam otthonomban, díszhelyen.
Emma asszony szakácskönyvének a második kiadása van meg nekem. Megjelent 1908-ban, azaz a kötet idén pont 100 éves. Hát nosza, régi magyar szakácskönyv, nézzük, mit lehet kihozni belőle.
Felnyitottam a tartalomjegyzéket óvatosan. 100 éve teljesen érthetően írtak :) Meg is találtam: Pörkölt és paprikás ételek. OK, menjünk oda. Borjúpörkölt. Rendben, nekem marhahús van mondjuk, de a kettő valahol azért mégis ugyanaz. Alapverzió.
Namármost nekem egy ételrecept csakis a lényeget tartalmazza! Sorszámozott lista, kémiailag meghatározott mennyiségekkel (púpozott kávéskanál nem egzakt meghatározás, sorry), beleértve a sót is. Micsoda marhaság, amikor azt írja a recept: tegyél bele ezt meg ezt meg ezt ízlés szerint. Minek akkor a recept, ha azt teszek bele, amit akarok???
Hát a fenti kívánalomnak Emma asszony pörköltreceptje sem igazán tett eleget. Megismerhettem viszont a pörkölt történetét ahogy azt száz éve látták, valamint megtudhattam, hogy a bajorok és a németek ezt borzalmasan csinálják, Emma asszony hosszasan értetlenkedett azon, hogy miként lehetett azt a valamit, amit ők "golasch" néven előadtak betegség nélkül fogyasztani. Na, akkor jöjjön a recept.
A mennyiségek természetesen hiányoztak, úgyhogy azt saját tehetségből kellett pótolnom. Végül is Emma asszony szerint pörköltet úgy főzünk, hogy főzünk egy pörköltet. Részletesebben: először is vegyünk egy "félfőre vágott hagymát".
Mi van?? Mire vágott hagyma? Na sebaj, ezt megoldottam, fogtam egy fej hagymát, kockára, olajba bele, stb. Ehhez végül is nem kellett a könyv.
Nézzük tovább. Vegyük a akkor a húst, amit potyoljunk meg jól.
Igen, a húst meg kell potyolni. A könyvben semmi index, tárgymutató, ami esetleg részletezné a potyolás mesterségét. Egyszerűen halvány fogalmam sincs még most sem, mi lehet az a konyhai művelet. Próbáltam találgatni, pl lehet-e, hogy a potyolás az idők során klopfolássá magyaroschodott, de én még senkit sem láttam pörkölthúst verni. Szóval reménykedtem, hogy a franciák eleve megpotyolt marhahúst árulnak, végül is ez más a XXI. század, na meg a Nyugat, genetikailag potyolt marhákat is kitenyészthettek akár.
Szóval a potyolás kérdésében bizonytalan maradva, végül is folytattam a pörkölt gyártást úgy, ahogy Emma néne nélkül is csináltam volna. Locsolgattam veresborral becsületesen (direkt erre célra vettem bordeaux-i veresbort, de nem nem ám főzőbort).
Itt viszont kijött a különbség. Emma asszony szerint a borjúpörkölt fél óra alatt fő készre, na az én talán potyolatlan marhám ezt több óra alatt abszolválta. Már majd megbolondultam, amikor végre késznek deklaráltam.
És a végeredmény? Hát természetesen mindenkinek a saját pörköltje az átugorhatatlan léc, maga az etalon. Én megpróbáltam azért (ön)kritikusan a dologhoz állni... de ennek ellenére be kell vallanom, hogy...
...életem egyik legfinomabb marhapörköltjét ettem aznap este!!!
(1) Ah, a költői képek az erősségeim.
10 megjegyzés:
Nálam titkos összetevőként a borókabogyó vált be, az erdő zamatát csempészi a jóféle marhapörköltbe, mások a friss kakukkfűre esküsznek. Bár az utóbbit még én sem teszteltem, egy biztos, a sütőtök-krémlevessel csodát tesz... De ez már egy másik történet.
Marha porkolt.Mmm.Hat azt meg nem kostoltam, de a gulyas levesed isteni :-)
De a legjobb a desszert utana...
Es ez is egy masik tortenet...
Nem próbáltam én azt a borókabogyót valamikor? ;)
Köszi a "gulyásos" névtelennek ;) a dicséretet - desszert? Gulyás után? Illik egyáltalán az? :)
A nevetéstől majdnem a gép alatt kötöttem ki ! Ezért nem találtam a 100 éves szakácskönyvet, amit ha jól emlékszem a Kossuth téri lakás kamrájából szedtem össze...., de ezek szerint nem is rossz , ha olyan jól sikerült ...Nem tévesztettél pályát ?...még nem késő ....!!Ez már a csúcs ..!
Mmmmmm....es milyen desszert! Ezt meg Emma neni is csak pironkodva merne leirni a konyveben ;-))))
Ugyanmár. Emma nénin legalább 2 világháború ment át, min tudna ő pironkodni?
De-de, az egy emlékezetes gasztroélmény volt. Sőtmitöbb, olykor a tölgyfa jobb fűszernek bizonyul, mint a borókabogyó. ;)
Egyet ertek az elottem hozzaszoloval.Tolgyfa..Igen!....vagy barmilyen fa...esetleg kidolve ;-), patakcsordogalas hatterzenenek, felhomaly;-) Ez mind meghozza az etvagyat:-)))
Mmmmm...Ismet megkivantam :-)
... és legyen a tölgy öreg, jó nagyra nőtt. Öreg marhából főzött pörkölhöz öreg tölgy dukál...
Megjegyzés küldése