hétfő, január 15, 2007

Sony Reader

OK, akkor most egy új cuccról, ami el fog indítani egy forradalmat. A Sony Reader PRS 500-ról van szó. Ezt nem árulják még Európában, Dallasban szerencsére árulták a Sony Style-ban, úgyhogy múltkori látogatásom egyik legfőbb célja ezen kis apróság beszerzése volt. Az eddigi tapasztalataim felvillanyozóak, és egy picit lelombozóak. Az előző érzés egy évezredes változásnak szól, az utóbbi pedig annak, hogy van még mit fejleszteni a cuccon. Átlagot számolva: aki el akarja venni a Reader-emet, azt kinyírom :)

Szóval. A dolgok permanens leírásának eddigi legsikeresebb módja az, hogy különböző növényi/állati rostokat beáztatunk, kiszárítunk, és betűket festünk rá. A technológia sokat fejlődött, de az alapok nem változtak azóta, mióta az az egyiptomi először kihozta a pergament, haverja pedig Kínában a papírt. Ha egy ilyen régi technológia megváltozik, annak azért izgalmas szemtanúja lenni, lásd pl. amikor a fenti rostokra valaki nyomtatni kezdett.

A Sony e-papiros megoldásának a megvásárlása olyan nekem, mint amikor valaki megvett egy példányt Gutenberg nyomdájának első szériájából.

Az élmény valóban papírszerű. Olvasgatok, lapozgatok, leteszem - és nem merül le az elem. Dallasból visszafelé kiolvastam a repülőn 2 könyvet. 30 dekáért a 2 kiló helyett. Ez a cucc most elsősorban az olvasni imádó utazóké, azoké, akik elmennek 8 hétre, de nem vihetnek magukkal 40 kiló könyvet. Nem is kell. Ezt nem teszed tönkre azzal, hogy szamárfület hajtasz bele könyvjelző helyett, nem nem záródik be magától, nem kell megtörni a gerincét (undorító szokás de elkerülhetetlen). Olvasol, lapozol, berakod a könyjelzőt egy gombnyomással. Ez egy könyv.

A jelenlegi modell persze ezer hiányossággal bír. Nem lehet összefirkálni, nem lehet jegyzetet írni a margóra. Egy A4-es méretű tudományos cikket lehetetlen olvasni vele, mert PDF-et nem nagyít, így az ember szeme kifolyik. Szakkönyvre sem jó igazán. Nincs illata. Nem susog. Hülyén mutat a könyvespolcon.

De amire jó, arra jó. Regények, versek, internetről letöltött cikkek, amiket magaddal vihetsz, ha éppen nincs kivel ebédelned. Akik a budiban szeretnek olvasni: eljött nekik a mennyország! Töltsd le kedvenc fórumod legújabb hozzászólásait, szarj, és olvass, olvass, olvass!

A papír könyv persze marad. Tervezem bővíteni a könyvszekrényeimet, erről ez után sem mondok le. Mert én 32 évet papír alapúan töltöttem, így én életem végéig papírt fogok nyálazni otthon, a fotelban. De házon kívül... társam lesz a Reader!

Itt van amúgy a cucc.

9 megjegyzés:

FIS írta...

Gratula ;-)

A saját tartalmakat mivel rakod föl rá, milyen formátumokat eszik?

Névtelen írta...

Blogcikkemben hivatkozom erre az írásodra és vitatkozom vele; esetleg olvasd el.

zsolt rossz molnár írta...

Van egy Connect Reader nevu windowsos program, amit adnak hozza. Egyelore csak ezzel hajlando sajnos kommunikalni. A legjobb, ha rft-et hasznalsz, ez nagyon kezelheto kimenetet ad. A txt is eleg jol nez ki, a doc-ot pedig menetkozben rtf-e alakitja. Megeszi a pdf-et is, de az eredmeny eleg kiabrandito sokszor. A pdf-et ugyanis nem nagyon tudja skalazni, igy egy szakkonyv olvashatatlanul kicsiben jelenik meg. Ez a legnagyobb banatom amugy vele, bar errol termeszetesen a pdf tehet.

A legszebb termeszetesen az, ha megveszed a konyvet az online boltjukbol (a fenti programbol elerheted a boltot is), ennek valami spacialis formatuma van. De ki vesz ilyet, amikor az rtf tokeletesen megfelel :)

Névtelen írta...

bookdesigner 5.0 meg az update-ek.....azzal lehet raa sajat contentet gyartani

Névtelen írta...

Szia!

Érdekel, hogy akkor az a lényeg, hogy PDF file esetén összenyomja az A4-es oldalt?
Mert én azért venném, hogy a rengeteg PDF dokumentumomat, ami 99%-a szakmai cikk, tele ábrával, elolvassam.
Akkor ezek szerint, ne ruházzak be!

ÜDv.: Soockit

Kérlek válaszod írd már meg a soockit@gmail.com címre is!

Előre is köszönöm, és nagyon fontos lenne a válaszod.

Köszönöm még1X!

Névtelen írta...

Yessss!
Nemrég kaptam meg a Sony Reader 505-s kütyümet. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Fogni és olvasni rajta hihetetlen jó. Sokkal jobb, mint amit elképzeltem. Egy igazi élmény.
Estefan

Unknown írta...

A magyar karaktereket (ő, ű) megjeleníti?

zsolt rossz molnár írta...

Aha, megjeleníti gond nélkül.

Unknown írta...

A magyar karaktereket (ő, ű) megjeleníti?